duminică, 20 iulie 2014

Nordic countries, lands of dreams

Poate va intrebati de ce am pus titlul in engleza si restul e scris in dulcele nostru grai. Ei bine, este foarte simplu: pur si simplu n-am avut alta idee. So, cum ar zice romanul: „Let get it started!”

Suntem in luna lui cuptor. Este vara, iar acest lucru a inceput in sfarsit sa se simta si pe meleagurile tarisoarei noastre. Dupa saptamani intregi de ploi, furtuni si alte chestiute total anormale pentru aceasta perioada din an, iata ca soarele incepe treptat sa isi faca simtita prezenta, incalzind totul in jur. Poate putin cam mult daca ma intrebati pe mine.....
Dupa cum poate ca ati intuit deja, nu sunt un mare fan al vremii extrem de calduroase. In general prefer iarna, cu destul de multa zapada si temperaturi extrem de scazute, sau anotimpuri precum primavara si de ce nu, toamna.
Si cum mi se intampla mie de obicei atunci cand sunt peste treizeci de grade, gandul imi zboara la.... tarile nordice. Si nu le prefer doar pentru climatul lor care este unul extrem de racoros, ci pentru toate lucrurile: incepand de la legislatie si disciplina, pana la mitologie, cultura si gastronomie. Aaa, da. Era sa uit sa mentionez limbile nordice. Desi suna la fel de incurcat ca olandeza, suedeza, daneza si norvegiana parca au ceva aparte.
Cand ma gandesc la tarile scandinave, primul lucru care imi trece prin minte este zapada. Nu iti prea poti imagina o astfel de tara fara asa ceva, nu? Nici n-ai putea. Sa admiri flora si fauna acestor tari, plimbandu-te prin padurile impodobite cu zapada, sa inspiri aerul acela iernatic trebuie sa fie o adevarata placere...
Mitologia este si ea foarte interesanta. Elfi, uriasi, zei care mai de care mai razbunatori, si o multime de invataminte despre oameni si lume, toate acestea se gasesc in aceasta mitologie de-a dreptul magnifica. Fiind putin mai sumbra, si fiind presarata cu fiinte total diferite fata de ceea ce cunoastem noi din mitologia greaca sau romana, lectura unor legende scandinave este un adevarat deliciu dupa parerea mea.
Din pacate, nu prea am reusit sa gasesc foarte multe povestiri sau legende pe aceasta tema. Inca mai caut....
O alta chestie care imi vine in minte este Craciunul, sau luna decembrie in general. Nordicii sunt renumiti pentru toate traditiile si dulciurile de iarna pe care le au, ca sa nu mai pomenim ca acolo isi are resedinta nimeni altcineva decat Mos Craciun...
So, miros de scortisoara, Craciun, iarna, ciocolata calda, reni, ceiut fierbinte.... N-ar suna tentant o vacanta de iarna petrecuta in una din aceste tari mirifice? Pentru mine suna chiar mai bine decat excelent!
Deci, cam asta a fost cu calatoria noastra imaginara pe teritoriul Europei de Nord. Acum haideti sa ne intoarcem la realitatea noastra extrem de... sufocanta.
See you soon!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu