sâmbătă, 5 septembrie 2020

Excursie la Heididorf, sau cum povestea pătrunde realitatea

                     După cum unii dintre voi deja ştiţi, iar cei ce nu ştiu vor descoperi îndată, sunt un mare pasionat al cărţilor şi al călătoriilor deopotrivă. Tot oscilând între ideea de a scrie un articol cu o tematica mai livrească, sau cea de a povesti despre un loc fain pe care l-am vizitat şi mi-a rămas bine întipărit în minte, tocmai mi-am dat seama că există soluţia perfectă pentru rezolvarea acestei probleme. În rândurile ce urmează vom vorbi despre experienţa trăita la Heididorf, căsuţa unde a copilărit protagonista cărţii scrisă de Johanna Spyri, Heidi, personaj ce a inspirat nenumărate generaţii de copii de-a lungul timpului prin isteţimea si energia de care a dat dovadă.

În primul rând, trebuie reţinut că Heididorf se află in Elveţia, mai exact la marginea orăşelului Maienfeld. Se poate ajunge destul de uşor atât cât cu maşina personală, cât şi cu transportul în comun. Mai multe detalii referitor la indicaţii poti găsi     Aici.

Aşadar, revenind la povestea noastră, în vara lui 2018, în timp ce mă aflam pe meleaguri elveţiene împreună cu familia, am hotărât noi într-o bună zi să mergem la locul unde a trăit Heidi, pentru a experimenta pe viu câteva din lucrurile pe care autoarea cărţii a reuşit să le transmită.

Încă de când ajungi acolo, îţi dai seama că ai păşit în lumea cărţii. Aerul curat care te întâmpină şi urcuşul care duce până la căsuţa protagonistei reuşesc să te introducă în primele paragrafe ale poveştii..

    Odată intrat în curtea căsuţei, vei da cu privirea de căpriţele lui Peter, un alt personaj important din povestea noastră. Dacă te-ai gândit vreo clipă ca aceste animale sunt pur decorative, atunci te înşeli. Acestea sunt cât se poate de vii, obisnuite cu vizitatorii si dormice să fie mângâiate şi hrănite.

Pentru că se află chiar sub nasul tău, te decizi să arunci o scurtă privire în hambarul unde bunicul fetiţei cele zburdalnice obisnuia să pregătească brânzeturile şi alte bunătăţi. Tot aici obişnuiau să înopteze şi cele câteva căpriţe pe care le aveau. Nu-i aşa că simţi mirosul fânului uscat??

După ce te-ai jucat cu caprele pe îndelete şi ai inspirat suficient din mireasma fânului , este timpul să intri încetişor în modesta căsuţa, unde Peter, Heidi, Clara şi bunicul au învăţat ce înseamna prietenia, bucuria de a trăi împreună, şi nu în ultimul rând, speranţa.
Uitându-te puţin în jur, îi zăreşti pe Heidi si Peter sezând împreună la masă, studiind cu sârguinciozitate folosindu-se o tăbliţă din aceea veche de scris. Nu, din păcate protagoniştii nu au cum să fie vii, dar credeţi-mă, pentru feeling-ul minunat pe care întregul loc îl ofera, este imposibil să nu doriţi să vă fotografiaţi cu ei, chiar si sub formă de figurine în mărime naturală. Eu i-am întrebat puţin pe cei doi despre lecţiile studiate, după care mi-am continuat explorările.

 Puţin mai încolo poti găsi o masă cu cele necesare unui prânz copios, aşa că te-as ruga să iei loc. Avem de toate: brânză, şuncă afumată, pâine, lapte.. toate din plastic, bineînţeles! Dar a fost gustos, credeţi-mă pe cuvânt!

Întors în curte, mai descoperi că în afară de caprele care zburdă vesele imprejurul tău, se mai află o vacă de la care poţi obţine puţintel lapte, fapt pentru care te opreşti putin şi pe acolo. Vaca e falsă, şi laptele la fel, dar hei, experienţa conteaza! În plus, nici nu vreau să ma gandesc ce s-ar fi întâmplat cu biata vacă dacă ar fi fost în carne şi oase.....


Ajuns în poveste, nu îţi mai vine să iei calea realităţii. Este dificil sa faci asta în timpul unei lecturi banale,, despre o asemenea experienţă multisenzorială nici nu mai are rost să povestim. Dar după cum spunea un înţelept, cine vine, trebuie să mai şi plece o dată şi o dată. Aşadar, dacă vă doriţi să pătrundeţi în poveste (nu doar cu mintea, ci si din punct de vedere fizic), Heididorf este locul ideal, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Iata cum, nişte oameni cu iniţiativa, au reuşit în 1997 să creeze acest mic spaţiu idilic, creat după cartea care a inspirat o lume întreagă. Vă recomand călduros să citiţi cartea sau să vizitaţi locul, dar eu zic că aceste două experienţe merg cel mai bine atunci când sunt trăite împreună. Voi ce obiective cu tematică de poveste aţi vizitat sau v-aţi dori să vizitaţi pe viitor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu